Śledziowa przystawka z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne śledzie w towarzystwie pieczarek

  • 60 min

Składniki:

  • 3 matiasy
    3-4 średnie pieczarki
    1 mała cebula
    1 mała papryka
    1 łyżka masła klarowanego
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    5 ziaren angielskich
    1 liść laurowy
    5-7 ziaren czarnego pieprzu
    ocet winny
    pieprz
    sól
    1 szklanka wody

Śledziowa przystawka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy moczymy w chłodnej wodzie przez całą noc. 1/2 szklanki wody zagotowujemy z pokruszonym liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, doprawiamy do smaku octem winnym, schładzamy, po czym marynatą zalewamy matiasy pokrojone w około 2 cm kawałki i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki lub półplasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w średnią kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle aż zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostałą wodę. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy, po czym dolewamy 4-5 łyżek marynaty, w której moczyły się śledzie i dokładnie mieszamy.
  • 3. Śledzie odsączamy z marynaty, układamy na talerzu i polewamy warzywami z sosem. Podajemy schłodzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy