Śledziowa sałatka z jabłkiem, porem i papryką konserwowa

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Na co dzień i od święta...

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 4 filety śledziowe solone
    pół obranego jabłka
    1 mały por
    3 ogórki kiszone
    4 kawałki czerwonej konserwowej papryki
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy

Śledziowa sałatka z jabłkiem, porem i papryką konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety moczymy w wodzie około pół godz. lub dłużej. Odcedzamy i osuszamy. Kroimy na małe kawałki. Pora kroimy w plastry i przelewamy wrzątkiem. Odcedzamy, dodajemy do śledzi. Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, odciskamy z nadmiaru soku. Jabłko też kroimy w drobną kostkę i wszystko dodajemy do sałatki. Doprawiamy pieprzem i solą, jeśli jest taka potrzeba. Majonez wraz z musztardą przekładamy do sałatki i delikatnie mieszamy do połączenia. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy