Śledziowy tatar

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolorowy tatar ze śledzia to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 matiasy
    20 złotych cebulek marynowanych
    1 duży ogórek po meksykańsku
    5-7 dag papryki marynowanej
    10 dag grzybów marynowanych
    1 łyżka ketchupu
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    sok z 1/2 cytryny
    pieprz
    szczypiorek

Śledziowy tatar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy moczymy przez całą noc w chłodnej wodzie lub mleku, następnie odsączamy i drobno siekamy, skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny, mieszamy.
  • 2. Ogórka, paprykę, grzybki i cebulki marynowane kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do śledzi wraz z ketchupem i mysztardą. Doprawiamy do smaku pieprzem.
  • 3. Tatara wkładamy na 30-40 minut do lodówki, aby się schłodził. Podajemy posypanego drobno posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Jeśli nie mamy czasu, aby moczyć śledzie całą noc, możemy je kilka razy przepłukać świeżą mocno schłodzoną wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy