Śledziowy torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Fajny sposób podania śledzia

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 25 dkg filetów śledziowych solonych
    • 6 sztuk ugotowanych ziemniaków
    • 2 cebule
    • puszka czerwonej fasoli
    • 15 dkg konserwowej lub gotowanej marchewki
    • 4 jajka ( 3 pokroić a jedno zostawić do dekoracji)
    • 4 ogórki kiszone
    • 3 łyżki majonezu
    • 2 łyżki śmietany
    • łyżeczka musztardy
    • pieprz, sól do smaku
    • szczypiorek i liść sałaty do dekoracji

Śledziowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa i jajka pokroić w kostkę. Majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy wymieszać razem w misce.
    Z tortownicy 20-22 cm brzegi wyłożyć folią i położyć na dużym talerzu. Na spód położyć pokrojone ziemniaki. Na nie cienko rozsmarować mieszankę z majonezem i położyć czerwoną fasolę. Następnie pokrojoną cebulę i śledzie. Posmarować znowu majonezową mieszaną. Koleją warstwą są ogórki na nie marchewką posmarować śmietanową mieszanką i posypać pokrojonymi jajkami. Udekorować jajkiem, szczypiorkiem i marchewką. Schłodzić w lodówce. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy