Śliczne bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gorącym mlekiem zaparzyć 250g mąki , cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Odstawić do przestudzenia.
2.Drożdże rozpuścić w 125ml letniego mleka i wymieszać z zaparzą mąką, już letnią. Całość odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki wymieszanej z solą,cukrem i przyprawami. Wyrobić jednolite ciasto. Do uzyskania plastycznej konsystencji należy dolać jeszcze trochę ciepłego mleka. Ma powstać luźniejsze ciasto które można podzielić na dwie kule i odstawić do wyrośnięcia w miseczce, pod przykryciem na ok.1 h.
4.Po tym czasie formujemy dowolne bułeczki, układamy je na wysmarowanej tłuszczem blasze lub na papierze do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na 35minut w ciepłym miejscu.
5.Piec w 180st.c przez 35minut (czas zależy od wielkości bułeczek) lub do momentu aż będą rumiane i chrupiące.
Porady
Są naprawdę pyszne z dodatkiem siekanych orzechów włoskich i tymianku. Taką wersję polecam na wytrawne śniadania.
Komentarze