Śliczne bułeczki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 2 min

Dokładniej bułeczki mleczne zaparzane. Przez zaparzenie mąki mlekiem bułeczki długo zachowują świeżość i chrupkość.

  • 2 min

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej typ 550
    250ml gorącego mleka
    40g drożdży
    125ml letniego mleka
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki ulubionej przyprawy: np. Kminku, tymianku, oregano itp. lub mielonych orzechów, migdałów itp.

Śliczne bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gorącym mlekiem zaparzyć 250g mąki , cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Drożdże rozpuścić w 125ml letniego mleka i wymieszać z zaparzą mąką, już letnią. Całość odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki wymieszanej z solą,cukrem i przyprawami. Wyrobić jednolite ciasto. Do uzyskania plastycznej konsystencji należy dolać jeszcze trochę ciepłego mleka. Ma powstać luźniejsze ciasto które można podzielić na dwie kule i odstawić do wyrośnięcia w miseczce, pod przykryciem na ok.1 h.
  • 4. Po tym czasie formujemy dowolne bułeczki, układamy je na wysmarowanej tłuszczem blasze lub na papierze do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na 35minut w ciepłym miejscu.
  • 5. Piec w 180st.c przez 35minut (czas zależy od wielkości bułeczek) lub do momentu aż będą rumiane i chrupiące.

Porady

Są naprawdę pyszne z dodatkiem siekanych orzechów włoskich i tymianku. Taką wersję polecam na wytrawne śniadania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy