Ślimaczki drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

Zamiast tradycyjnego makowca.

Składniki:

  • Składniki na ok. 25-30szt:
    1/2 kg mąki
    1 szklanka mleka
    40g świeżych drożdży
    100g cukru
    100g masła
    1 jajko
    2 żółtka (białka można wykorzystać do masy makowej)
    szczypta soli

    Składniki na nadzienie:
    ok. 800g masy makowej przygotowanej samemu lub z puszki

Ślimaczki drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać łyżeczkę cukru i tyle mąki,
    żeby rozczyn miał gęstość kwaśniej śmietany. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie dodać resztę mąki, cukru,sól, jajko i żółtka oraz roztopione masło. Dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto wyjąć i podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować na prostokąt. Posmarować 1/2 masy makowej i zwinąć jak roladę. Pokroić na 3-4cm plastry. Ułożyć je na blaszce, posmarować lekko ubitym jajkiem i piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy