Ślimaczki marchwiowo - orzechowe

0 (0 ocen)

Przekąska na słono, która świetnie odnajdzie się jako zamiennik zwykłej kanapki w pudełko na lunch do pracy lub szkoły.

Składniki:

  • Składniki na ok. 15 sztuk:

    1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
    80 g zimnego masła
    1 żółtko
    3 łyżki kremowego serka twarogowego
    szczypta soli

    NADZIENIE:

    1 duża marchew
    3-4 łyżki masła orzechowego
    1 puszka mieszanki studenckiej
    1 łyżka sezamu

Ślimaczki marchwiowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę. Zrobić wgłębienie, wbić żółtko, dodać serek, sól i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
  • 2. NADZIENIE:
    Orzechy z mieszanki studenckiej pokruszyć drobniej. Masło orzechowe wymieszać z mieszanką studencką, startą na małych oczkach marchwią i sezamem.
  • 3. Ciasto rozwałkować, posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę. Pokroić w ślimaczki grubości ok. 1 cm. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy