Ślimaczki z kurczaka z sosem curry.

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przygotowując dania z piersi kurczaka, pozostają nam często polędwiczki i zastanawiamy się, co można z nich smacznego zrobić. Moja propozycja, to ślimaczki ( tak je nazwałem) z kurzych polędwiczek.

  • 25 min

Składniki:

  • 6 polędwiczek z kurczaka
    3 plastry boczku parzonego
    Kilka listków świeżej bazylii
    Przyprawa do kurczaka
    Klarowane masło do smażenia

Ślimaczki z kurczaka z sosem curry. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ślimaczki 1. Polędwiczki pokroić w paski. Z jednej 2-3 paski. Pierwszy pasek zwinąć w ślimaczek, owinąć paskiem boczku, dołożyć listki bazylii i owinąć następnym paskiem kurczaka. Po złożeniu ślimaczka, spiąć 2-3 wykałaczkami. Doprawić. Odstawić na ½ godziny w chłodne miejsce. Smaki przyprawy przejdą do mięsa. Smażyć na klarowanym maśle lub oleju. Podając usunąć wykałaczki

Porady

Najprostszy sos curry: W 1 łyżce roztopionego masła rozprowadzić 1 łyżeczkę dobrego, najlepiej hinduskiego curry, dodać 100 ml. śmietany 36% i zredukować. Jeżeli jest trochę rzadki, zaciągnąć odrobiną mąki ziemniaczanej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy