Ślimaczki ze szpinakiem na ostro

0 (0 ocen)

Jest to co prawda imitacja ślimaczków ale cieszy oko i podniebienie

Składniki:

  • 200 gr ugotowanego makaronu (średnie muszelki)
    100 gr szpinaku
    1 łyżka oleju sezamowego
    1 łyżka sosu sojowego
    1/4 cebuli
    szczypta czosnku
    po kawałku czerwonej i żółtej papryki ok 100 gr
    1 łyżeczka sosu imbirowego Tao-Tao
    pieprz do smaku
    1 łyżka masła.
    dodatkowo; sałata, pomidory, chrzan wasabi..

Ślimaczki ze szpinakiem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożony szpinak osączyć z nadmiaru wody, Na patelni rozgrzać olej sezamowy, wrzucić posiekaną drobno cebulkę podsmażyć lekko i dodać szpinak oraz przyprawy.
    sos sojowy , szczyptę czosnku, i pieprz do smaku. Odparować z nadmiaru płynu.
    Szpinakiem nadziać makaronowe muszelki i odsmażyć ślimaczki na maśle.
    Ułożyć na dnie talerza sałatę i plasterki pomidorów, na wierzch wyłożyć ślimaczki.

    Na reszcie tłuszczu na patelnię wrzucić pokrojoną w paseczki paprykę, dodać sos imbirowy Tao-Tao. Przyrumienioną papryką posypać ślimaczki, resztę podać w małej miseczce obok. Dodatkowo można podać chrzan wasabi, lub sałatkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy