Ślinka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne ciasto pasuje na każdą okazje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka,
    1 szkl. cukru,
    1szkl. mąki pszennej,
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka spirytusu.
    Masa:
    1 margaryna palma,
    1 galaretka żółta,
    1 galareka czerwona,
    1 cukier waniliowy,
    3/4 szkl. cukru pudru,
    2 kostki sera śmietankowego,
    4 jajka.

Ślinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    1. Ubić biała na sztywno później dodać cukier, żółtka, ocet lub spirytus. Na koniec mąkę z proszkiem.
    Masa:
    Margarynę utrzeć dodać cukier puder i waniliowy, dodać żółtka, następnie se. Na koniec rozpuszczoną galaretkę w 1 szkl. wody, aby masa się nie owarzyła dodawać gęstniejącą galaretkę. Masę włożyć na placek. Następnie ubić białka w 1/2 szkl. cukru pudru do ubitej piany dodajemy rozpuszczona czerwoną galaretkę w szkl wody. Wylać na masę serową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy