Śliwki i wiśnie z kompotu w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybki, pyszny, pachnący deser z ciasta francuskiego nadzianym wiśniami z kompotu i świeżymi śliwkami, nadzienie ciasta jest soczyste ale spód ciasta jest upieczony........SMACZNEGO!!!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto francuskie nie mrożone 1 opakowanie, śliwki 8 sztuk, wiśnie z kompotu bez pestek 4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, woda zimna do posmarowania ciasta - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba

Śliwki i wiśnie z kompotu w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śliwki i wiśnie z kompotu w cieście francuskim 1. Śliwki umyć, przekroić na połowę i usunąć pestki, wiśnie z kompotu odsączyć na sitku, wsypać do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

    Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, ułożyć na papierze do pieczenia w formie.

    Na cały środek ciasta rozłożyć wiśnie, dodać połówki śliwek, brzegi ciasta nałożyć na owoce zostawiając część środka nie zakrytego.
  • śliwki i wiśnie z kompotu w cieście francuskim 2. Ciasto posmarować wodą, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy