Śliwki pod cynamonową bezą

0 (0 ocen)

Śliwki pod cynamonową pianką to sama przyjemność dla każdego smakosza

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szkl mąki
    1/2 szkl cukru pudru
    6 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 margaryna

    PIANKA CYNAMONOWA:
    6 białek
    1 szkl cukru kryształu
    1/2 łyżeczki cynamonu

    DODATKOWO:
    1 kg śliwek

Śliwki pod cynamonową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę, cukier puder i żółtka. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lodówki na co najmniej 20 min.
  • 2. Białka z cukrem ubijać na parze przez ok 15 min. Na końcu dodać cynamon.
  • 3. Ciasto wyłożyć na spód formy ściśle ułożyć pozbawione pestek śliwki i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 35 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, na śliwkach delikatnie rozprowadzić cynamonową piankę i piec jeszcze ok 40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy