Śliwki pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zachciało mi się czegoś słodkiego do kawy, a że miałam w domu dojrzałe śliwki węgierki, to właśnie one stały się bohaterem mojego deseru. Spód z płatków kukurydzianych wchłonął sok ze śiwek, ale i tak był lekko chrupiący

  • 50 min

Składniki:

  • • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
    • 500 g śliwek
    Kruszonka
    • 100 g masła
    • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki
    • 2 łyżki cukru trzcinowego
    • 1/2 łyżeczki cynamonu

Śliwki pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Do naczynia żaroodpornego wsypać na dno płatki kukurydziane, na nich ułożyć śliwki bez pestek.
    • Ze składników na kruszonkę zagnieść sypkie ciasto i pokruszyć na śliwki.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 45 minut.
    • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy