Śliwki suszone w cieście

0 (0 ocen)

  • 40 min

...

  • 40 min

Składniki:


  • 250 g suszonych śliwek
    1 szklanka czerwonego wina
    1 jajko
    1 łyżka cukru
    1 szklanka białego wina
    8 łyżek mąki
    1/2 łyżeczki oliwy
    100 g migdałów
    Mąka do obtoczenia
    1/2 l oleju do smażenia
    Brązowy cukier wymieszany z cynamonem (posypka)

Śliwki suszone w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki zalać czerwonym winem i moczyć ok. 30 min. Żółtko utrzeć z cukrem ,wymieszać z białym winem ,mąką i oliwą. Białko ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić na 30 min. Śliwki osączyć a w miejsce pestek włożyć po jednym obranym migdale. Obtoczyć w mące ,zanurzyć w cieście i smażyć na głębokim oleju. Wyjąć i osuszyć z nadmiaru tłuszczu układając na ręcznik papierowy. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

Komentarze

Podobne przepisy