Śliwki w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na słodko

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - suszone śliwki (bez pestek niepodwędzanych): 250 gramów
    - winiak armagnac: 200 mililitrów
    - gorzka kuwertura: 200 gramów

Śliwki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone śliwki nakłuwamy grubą igłą, po czym układamy w miseczce i zalewamy winiakiem. Marynujemy ok. godziny. Śliwki wyjmujemy z marynaty, osączamy i osuszamy.
  • 2. Gorzką kuwerturę drobno siekamy i topimy na parze. Studzimy do temp. pokojowej.
  • 3. Śliwki zanurzamy kolejno w kuwerturze, rozkładamy na papierze pergaminowym i zostawiamy, aż kuwertura zastygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy