Śliwki w podwójnej czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś coś dla miłośników śliwek i czekolady. Śliwki w podwójnej czekoladzie, bardzo szybko możecie je zrobić i zaoszczędzicie kilka złotych.

  • 60 min

Składniki:

  • -20 suszonych śliwek (bez pestki)
    -150g białej czekolady
    -200g czekolady deserowej
    -1 łyżka śmietany 35%

Śliwki w podwójnej czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, wymieszać i poczekać aż lekko przestygnie.
    Wkładać po jednej śliwce i dokładnie obtaczać. Każdą wykładać na metalową kratkę lub pergamin.
    Wstawić na 30 minut do lodówki aby zastygła biała czekolada.
  • 2. Czekoladę deserową rozpuścić z łyżką śmietany.
    Poczekać aż lekko przestygnie.
    Wkładać po jednej śliwce w białej czekoladzie i dobrze obtaczać. Pozostawić na kratce lub pergaminie do zastygnięcia (najlepiej w lodówce).

Porady

Jeśli śliwki są zbyt wysuszone możemy namoczyć je dzień wcześniej w alkoholu i przed włożeniem do czekolady dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Taka wersja na pewno posmakuje dorosłym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy