Słodka „4”

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wymyśliłam go dla córki.

Składniki:

  • Biszkopt: 10 jajek
    ● po 1,5 szkl. mąki i cukru
    ● łyżeczka octu
    Krem: 2 puszki brzoskwiń
    ● 4 budynie śmietankowe bez cukru
    ● 4 łyżki mąki
    ● 4 łyżki cukru
    ● 2 kostki masła
    Oraz: 3/4 szkl. wody z kilkoma kroplami aromatu wanil. do nasączenia
    ● 1 l kremówki 30-proc.
    ● 4 śmietan-fiksy
    ● 1/3 szkl. cukru pudru
    ● czerwony barwnik
    ● cukrowe dekoracje

Słodka „4” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy,
    dodajemy cukier i żółtka. Mieszamy
    z octem i przesianą
    mąką. Pieczemy ok. 45 minut
    w 190 °C (forma 20x35 cm).
    Studzimy. Kroimy w 3 pasy
    o szer. 10 cm. Układamy
    w cyfrę „4”. Przekrawamy na
    3 placki i nasączamy.
  • 2. Krem: budynie, mąkę i cukier
    mieszamy z kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń. Resztę
    syropu zagotowujemy, uzupełniamy
    wodą do 1 l. Wlewamy
    budynie. Zagotowujemy, mieszając.
    Studzimy. Masło ucieramy,
    dodajemy stopniowo
    budyń. 1/2 brzoskwiń kroimy.
  • 3. Kremówkę ubijamy ze
    śmietan-fiksami i cukrem. Dodajemy
    barwnik. Mieszamy.
  • 4. Układamy kolejno warstwy:
    placek, 1/2 pokrojonych brzoskwiń, 1/2 kremu,
    placek, reszta brzoskwiń,
    reszta kremu, placek. Boki
    i wierzch tortu smarujemy bitą
    śmietaną i dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy