Słodka Korona

0 (0 ocen)

Pamiętam ją z dzieciństwa

Składniki:

  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 puszka ananasów, 200 g masy marcepanowej, 4 łyżki soku z ananasów, 1 opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, 2 łyżki śmietany

Słodka korona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyjąć plastry ananasa z puszki i pokroić w drobne kawałki. Sok wlać do miski, dodać margarynę i masę marcepanową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W trakcie mieszania dosypać cukier, dodać jajka, cukier waniliowy i sól. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, a następnie wsypać do ciasta i wymieszać. Na koniec dodać kawałki ananasa. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wypełnić ciastem. Włóż ją do piekarnika w temp. 170 stopni i pozostaw na 45 min. Gdy ciasto ostygnie należy wyciąc z niego kształt korony, przygotować lukier, polać nim ciasto .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy