Słodka pianka z biszkoptem

0 (0 ocen)

  • 60 min

jest to jedno z ulubionych ciast narzeczonego :)

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek, 120g mąki tortowej, 120g mąki ziemniaczanej, szklanka cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10g kakao, 1 litr śmietanki 30%, galaretki cytrynowa i truskawkowa( ewentualnie inne), 2 śmietan-fixy, mleczna i biała czekolada.

Słodka pianka z biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywno. Na koniec dodawać stopniowo żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.Dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem. piec ok 25 min w temp. 180 stopni. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół.

    Krem cytrynowy:
    Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody. 0,5l śmietanki ubić na sztywno z śmietan-fixem. Tężejącą galaretkę dodać do ubitej śmietanki i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt i przykryć drugą częścią.

    Krem truskawkowy:
    Zrobić identycznie jak krem cytrynowy i wyłożyć na biszkopt.

    Udekorować startą na tarce białą i mleczną czekoladą :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy