Słodka zapiekanka ryżowa z jabłkami

0 (0 ocen)

IDEALNA DLA DZIECIAKÓW. MAŁO KTO OPRZE SIĘ TEJ ZAPIEKANCE JEŚLI JEST ŁASUCHEM :)

Składniki:

  • 500 g ryżu
    3 jaja
    1 białko
    3-4 jabłka średniej wielkości
    Dżem
    150 g cukru pudru
    1 masło
    1 cukier wanilinowy
    Szczypta soli
    Ok. 500-1000 ml mleka

Słodka zapiekanka ryżowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż przelać wodą, przełożyć do garnka, zalać 1 szkl wody, dodać szczyptę soli, gotować na półmiękko dolewając mleko. Żółtka oddzielić od białek. ¾ masła utrzeć na puszystą masę dodając cukier puder, cukier wanilinowy i następnie po jednym żółtku. Masę tę połączyć z ryżem (ryż może być ciepły). Ubić pianę z białek i również wymieszać z ryżem. Naczynie żaroodporne wysmarować dość grubo masłem. Włożyć do niego ryż, na wierzchu układać obrane połówki jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi. We wgłębienia po gniazdach nasiennych wkładać po łyżeczce dżemu. Jabłka lekko wcisnąć w ryż. Zapiekankę piec w temperaturze ok. 180 °C przez ok. 45 minut.

Porady

Do ryżu można domieszać ulubione bakalie, np. pokrojone śliwki suszone, morele czy rodzynki. Wówczas trzeba dobrać pasujący do nich dżem czy powidło. Można też podzielić ryż na połowę i do jednej dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy