słodki chlebek orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na ten pyszny chlebek mam od swojej przyjaciółki, która - tak jak ja, ma świra na punkcie kuchni. Nie dość, że jest zdrowy, smakuje wyśmienicie (podobnie jak keks, którego uwielbiam) to jest banalnie prosty w przyrządzeniu !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    250g mąki pszennej,
    250g mąki orkiszowej,
    50g masła,
    200g daktyli posiekanych,
    1/2 łyżeczka soli,
    100g cukru trzcinowego,
    2łyżeczki proszku do pieczenia,
    2jajka,
    łyżka ekstraktu waniliowego,
    250ml wrzącej wody
    sporo orzechów włoskich (ja nie miałam zbyt wiele, więc dodałam posiekane migdały)
    2łyżki siemienia lnianego
    + ja dorzuciłam jeszcze garść suszonej żurawiny

Słodki chlebek orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekane daktyle i masło zalać szklanką wrzącej wody, mieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia.
    Wymieszać dwa rodzaje mąki, sól, siemię lniane, cukier i proszek do pieczenia. Dodać daktyle wraz z zalewą, roztrzepane jaja i esencję waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać orzechy.
    Masę przełożyć do foremki (typowa keksówka) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i wsadzić do nagrzanego piekarnika do 170' na 60min.
    Piękny i pachnący chlebek pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy