Słodkie bułeczki na wspaniale śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z odrobiną cukru. Odstawiamy na parę minut, następnie mieszając dodajemy jajka i aromat. Masło rozcieramy z mąką, cukrem i solą a następnie dodajemy mleko. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką bądź folią i odstawiamy do rośnięcia na ok. godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto wykładamy na stolnicę-rozciągając na grubość ok.2cm., możemy bułeczki wykrajać szklanką lub formować masę rękami (ew jak ja piec w foremkach na muffinki, wielkość ciasta zbliżona do wielkości jajka;)
Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Porady
Rada dla łakomczuchów: jeśli mamy ochotę i dysponujemy kremem, marmoladą twardą itp- możemy je włożyć do środka bułeczki, lub po prostu wrzucić różne bakalie.
Komentarze