Te ciasteczka pochodzą z Portugalii i są bardzo smaczne:) Polecam bardzo:)
Składniki:
Półtora szklanki mąki
pół szklanki czarnych oliwek
1/4 szklanki cukru plus dodatkowo do obtoczenia ciasteczek
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty mielonego cynamonu
2 łyżki startej skórki z cytryny
szczypta soli
1 duże jajko
1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju(użyłam zwykłego oleju rzepakowego)
Słodkie ciasteczka z oliwkami i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oliwki posiekać nożem.Mąkę wymieszać z cukrem,proszkiem do pieczenia,cynamonem,solą i oliwkami. Dodać starta skórkę z cytryny. Wymieszać.Jajko roztrzepać z oliwą, wlać do mąki z dodatkami. Wymieszać raz jeszcze i ręką zagnieść kulę.Z kuli ciasta odrywać mniejsze kulki wielkosci orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze.
2.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać kulki a następnie dłonią spłaszczyć je dość mocno,powinny być bardzo cieniutkie(podczas pieczenia troszkę jednak urosną). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Piec przez ok10 -15 min(lub do momentu aż się ładnie zrumienią)
3.Ciasteczka maja orginalny ale pyszny smak, są kruchutkie.To tradycyjne ciasteczka z Portugalii. Smacznego:)
Komentarze