Słodkie duszki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Słodkie duszki, to nic innego jak zwykłe bezy. Mają namalowane oczy i buźki przez co przypominają wesołe duszki. Myślę, że dzieci chętnie pomogą w przygotowaniu takich łakoci. Na pewno sprawi im to ogromna frajdę. Przyznaję, że ja sama miałam niezłą zabawę przy malowaniu ich czekoladą :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 białka
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru

    Dodatkowo:
    2 kostki czekolady

Słodkie duszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodkie duszki 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Następnie po łyżce wsypywać cukier, cały czas ubijając.
    Po dodaniu każdej porcji cukru ubijać chwilę żeby cukier się rozpuścił i dopiero
    wtedy dodać kolejną porcję.
    Całe ubijanie trwało u mnie ponad 20 minut. Piana powinna być gęsta i szklista.
  • Słodkie duszki 2. Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego (bez żadnej tyłki) z wyciętym
    otworem i wyciskać duszki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Suszyć w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni góra, dół
    z termoobiegiem, przez 2 godziny.
    Następnie uchylić piekarnik i zostawić w nim beziki do wystudzenia.
  • Słodkie duszki 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wykałaczką narysować oczy i buźki.
    Beziki przechowywać w zamkniętej puszce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy