Słodkie jeże

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje prawnuki są nimi zachwycone.

Składniki:

  • Na 2 jeże.
    Ciasto: 12 jajek
    ● 3 szkl. mąki
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● szczypta kwasku cytrynowego.
    Masa: 3 szkl. mleka
    ● 10 dag wiórków
    ● 2 margaryny
    ● 2 kajzerki
    ● 1/2 szkl. cukru.
    Polewa: margaryna
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 3 łyżki kakao
    ● 3 łyżki wody.
    Dodatki: dżem
    ● 3 paczki paluszków z makiem
    ● 4 białe i 2 różowe landrynki

Słodkie jeże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek, cukru i kwasku
    ubijamy pianę. Dodajemy
    żółtka, proszek i mąkę, mieszamy.
    Pieczemy w dwóch
    małych gęsiarkach. Studzimy
    i przekrawamy na 3 części.
  • 2. Kajzerki moczymy w 2 szkl.
    mleka. 1 szkl. mleka gotujemy
    z wiórkami i cukrem, dodajemy
    kajzerki. Gotujemy, studzimy
    i ucieramy, dodając po
    łyżce margaryny.
  • 3. Ciasto przekładamy dżemem
    i masą, oblewamy polewą.
    Wbijamy połamane na 3
    części paluszki, z cukierków
    robimy oczy i pyszczek.

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Komentarze

Podobne przepisy