słodkie kuleczki zbożowe z orzechami

0 (0 ocen)

Pyszne kuleczki z płatków zbożowych na jeden kęs.

Składniki:

  • masa krówkowa 400 g
    150 g płatków (żytnie i orkiszowe)
    40 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
    łyżka oleju z orzechów
    szczypta soli

Słodkie kuleczki zbożowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy razem suche składniki, czyli płatki, orzechy i sól.
  • 2. Następnie dodajemy masę krówkową mieszamy do uzyskania jednolitej kleistej masy.
  • 3. Ręce smarujemy olejem. Kształtujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka układamy na pergaminie do wyschnięcia. U mnie schły przez noc, ale są jeszcze lepsze, gdy schną dłużej.

Porady

Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać w suchym chłodnym miejscu nawet do 3 miesięcy. Jedynym warunkiem jest to, że muszą być dobrze wysuszone i nikt ich wcześniej nie zje;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy