Słodkie pierożki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeszcze gorące znikały ze stołu ;p

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 opakowania drożdży
    3 łyżeczki cukru
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 kg mąki
    1 masło/ margaryna
    2 jajka
    powidła
    lukier

Słodkie pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier, śmietanę (najlepiej w temperaturze pokojowej) wymieszać i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce by popracowały.
  • 2. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło, posiekaj nożem tak jak na kruche ciasto. Zagnieść i zrób w środku dołek, wbij jajka, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • 3. Ciasto podziel na 3 lub 4 porcje w zależności od wielkości stolnicy. Rozwałkuj ciasto, dużą szklanką lub kuflem wykrawaj kółka, na środek każdego połóż łyżeczkę powideł lub dżemu, ważne, by były twarde. Złóż pierożka na pół i zlep- można zrobić sakiewki lub rogaliki jak kto woli.
  • Pierożek 4. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz na złoto.
  • 5. Lukier: ubij pianę z dwóch białek i dodaj cukier puder. Ubij do gładkości. Można dodać kilka kropel soku z cytryny. Polej lekko przestudzone pierożki.

Komentarze

Podobne przepisy