Słodkie pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier, śmietanę (najlepiej w temperaturze pokojowej) wymieszać i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce by popracowały.
2.Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło, posiekaj nożem tak jak na kruche ciasto. Zagnieść i zrób w środku dołek, wbij jajka, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób. Wstaw do lodówki na 30 minut.
3.Ciasto podziel na 3 lub 4 porcje w zależności od wielkości stolnicy. Rozwałkuj ciasto, dużą szklanką lub kuflem wykrawaj kółka, na środek każdego połóż łyżeczkę powideł lub dżemu, ważne, by były twarde. Złóż pierożka na pół i zlep- można zrobić sakiewki lub rogaliki jak kto woli.
4.Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz na złoto.
5.Lukier: ubij pianę z dwóch białek i dodaj cukier puder. Ubij do gładkości. Można dodać kilka kropel soku z cytryny. Polej lekko przestudzone pierożki.
Komentarze