Słodkie pingwiny

0 (0 ocen)

szybki deser bez pieczenia

Składniki:

  • 1/2 margaryny
    ok.15 kruchych ciastek kakaowych
    4 łyżki cukru pudru (można dać więcej jeśli ktoś lubi bardzo słodkie)
    1 żółtko
    1 łyżka cukru waniliowego
    1łyżka kakao

    Dodatkowo:
    6 biszkoptów
    cukierki m&m
    wiórki kokosowe
    polewa czekoladowa
    orzechy arachidowe

Słodkie pingwiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrami i żółtkiem, dodać pokruszone ciastka oraz kakao. Masę schować do lodówki na ok 1 godzinę, aby stwardniała.
    Mokrymi rękoma z przygotowanej masy formować podłużne wałeczki, postawić na biszkopcie. Posmarować polewą boki i tył, a przód posypać wiórkami kokosowymi. Z cukierków zrobić dziobek i oczy, z połówek orzeszków łapki. Schłodzić ok. 30 min.

Porady

Do masy można dodać alkohol, jeśli dzieci nie będą jadły deseru. Z podanych składników wyszło mi 6 pingwinów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy