Słodkie placuszki z białą porzeczką

0 (0 ocen)

Wspaniałe połączenie słodkie ciasto i kwaśne białe porzeczki. Wszyscy w domu je bardzo lubią, polecam.

Składniki:

  • 1 szklanka białych porzeczek
    1 szklanka mąki
    2 jajka
    200 ml śmietany 18%
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta cynamonu
    1 łyżka oliwy
    ewentualnie 2 łyżki mleka

    dodatkowo:
    cukier puder

Słodkie placuszki z białą porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie placuszków 1. Porzeczki umyj, osusz. Zmiksuj jajka, śmietanę, cukier, oliwę oraz szczyptę cynamonu. Dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, miksuj tak długo aż składniki się połączą a ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany (jeżeli ciasto jest zbyt gęste rozcieńcz go dwoma łyżkami mleka). Do ciasta wsyp porzeczki i wymieszaj łyżką.
  • Smażenie placuszków 2. Na rozgrzanej patelni wlewaj porcję ciasta i smaż małe placuszki na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki. Smacznego! 3. Usmażone placuszki posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy