Słodkie risotto

0 (0 ocen)

  • Średni

Dobre zarówno na lekką kolację jak i na deser.

  • Średni

Składniki:

  • - ryż: 10 dekagramów
    - mleko: 1 litr
    - cukier: 10 dekagramów
    - masło: 4 łyżki
    - śmietanka 30%: 4 łyżki
    - rabarbar: 25 dekagramów
    - cukier puder: 10 dekagramów
    - sok z 1/2 cytryny: 1 sztuka

Słodkie risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku stopić masło, dodać cukier, podgrzewać, aż się skarmelizuje. Następnie dodać ryż i powoli wlewać mleko. Gotować ok. 25 min. Wymieszać ze śmietanką, nałożyć do pucharków. Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę, dusić w małej ilości wody z pudrem i sokiem z cytryny. Wyłożyć na ryż. Podawać jeszcze ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy