Słodkie serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozkruszamy , odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Całe jajko i żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
3. Masło roztopić w rondelku i schłodzić do temp. pokojowej .
4. Mąkę przesiać , do mąki dodać wyrośnięte drożdże , puch z jajek, mleko. Wyrabiamy sprężyste ciasto.W miarę potrzeby dodajemy więcej mąki.
5. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni dodajemy do niego najpierw rum, a po wyrobieniu masło.
6. Gdy ciasto będzie jednolite odstawiamy je w ciepłe miejsce, w misce pod przykryciem na ok. 60 minut.
7. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę i wykrawać serduszka.
LUKIER:
1. śmietanę wymieszać z cukrem pudrem , na koniec dodać barwnik czerwony.
Pączki upiec , przekroić na pół . Do środka nałożyć bitą śmietanę, przykryć i wierzch udekorować lukrem.
Komentarze