Słodkie sushi :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rolada:
Oddzielić żółtka od białek.
Utrzeć żółtka z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać zielony barwnik, wymieszac dokładnie. Następnie ubić pianę z 2 łyżkami cukru.
Na żółtka wyłożyć pianę, na nią przesiać mąkę i wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką.
Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem (standardowa blacha z piekarnika) i piec 15 min w 220 stopniach
Gdy się upiecze, wyjąć z formy i przeciąć na pół. Każdą połówkę wyłożyć na ściereczkę i zwinąć razem z nią. Wystudzić. Gdy wystygną przełożyć kremem i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki by dobrze stężały. A gdy już stężeja pokroić na niezbyt grube plasterki. Kazdy udekorować odrobiną cukru barwionego na czerwono.
Krem:
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dobrze wystudzić, po czym połączyć z miękkim masłem
Czerwony cukier:
Kilka łyżek cukru wsypać do woreczka śniadaniowego, palcami ( najlepiej ) wprowadzić kilka kropelek wody i barwnika w proszku ( wykałaczką ), po czym dobrze wymieszać.
Porady
Krem budyniowy można zastapić bitą śmietaną lub jakimś innym ulubionym kremem. Ważne jest by śrdek sushi był biały
Komentarze