SŁODKIE SUSHI :)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Fajny pomysł na zwykłą roladę z kremem. Zaskakuje swoim wyglądem i nie ma nic wspólnego z prawdziwym sushi ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Rolada:
    5 jaj
    5 łyżek mąki
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    barwnik zielony

    Krem:
    budyń śmietankowy
    miękkie masło

    cukier barwiony na czerwono

Słodkie sushi :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolada:
    Oddzielić żółtka od białek.
    Utrzeć żółtka z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać zielony barwnik, wymieszac dokładnie. Następnie ubić pianę z 2 łyżkami cukru.
    Na żółtka wyłożyć pianę, na nią przesiać mąkę i wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką.
    Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem (standardowa blacha z piekarnika) i piec 15 min w 220 stopniach
    Gdy się upiecze, wyjąć z formy i przeciąć na pół. Każdą połówkę wyłożyć na ściereczkę i zwinąć razem z nią. Wystudzić. Gdy wystygną przełożyć kremem i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki by dobrze stężały. A gdy już stężeja pokroić na niezbyt grube plasterki. Kazdy udekorować odrobiną cukru barwionego na czerwono.

    Krem:
    Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dobrze wystudzić, po czym połączyć z miękkim masłem

    Czerwony cukier:
    Kilka łyżek cukru wsypać do woreczka śniadaniowego, palcami ( najlepiej ) wprowadzić kilka kropelek wody i barwnika w proszku ( wykałaczką ), po czym dobrze wymieszać.

Porady

Krem budyniowy można zastapić bitą śmietaną lub jakimś innym ulubionym kremem. Ważne jest by śrdek sushi był biały

Komentarze

Podobne przepisy