Słodkie trio

0 (0 ocen)

Jabłko, Gruszka, Jagoda te owoce znajdziesz w środku!

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szklanki cukru pudru
    po pół szklanki mąki i mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    5 dużych jabłek
    2 łyżki miodu
    galaretka truskawkowa
    Masa gruszkowa:
    4 duże gruszki
    2 łyżki miodu
    2 łyżki żelatyny
    dodatkowo:
    330 ml śmietany 30%
    pól szklanki jagód lub soku z jagód

Słodkie trio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem pudrem, Stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Pieczemy 25 min w 160 stopniach. Po upieczeniu otwieramy piekarnik, studzimy ciasto. Gdy będzie zimne przecinamy na dwa placki.
    Jabłka i gruszki obieramy kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy odrobiną wody, gotujemy w osobnych garnkach, dodajemy miód. Do jabłek wsypujemy sypką galaretkę, do gruszek roztopioną żelatynę w 3 łyżkach wrzątku. Owoce nie mogą się rozgotować na papkę, muszą zostać malutkie kawałki owoców. Studzimy. Zimnymi masami przekładamy blaty. Najpierw masa jabłkowa później gruszkowa. Śmietanę ubijamy, dodajemy jagody, smarujemy wierzch ciasta, odstawiamy na godzinę do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy