Słodkie waniliowe rurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą. Wyrabiamy delikatnie ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkujemy cienko, wycinamy długie, wąskie paski (jak na makaron), zawijamy od grubszej strony na metalowe rureczki w ślimaka.
Smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy w formie posypanej mąką. Pieczemy ok. 20-25min. w tem. 180C na lekko złoty kolor. Po upieczeniu od razu ścigamy delikatnie rurki.
2.Nadzienie:
W pól szklance mleka rozrabiamy budyń, cukier waniliowy i cukier puder. Resztę mleka gotujemy. Gdy zacznie się gotować wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy miękką margarynę. Miksujemy.
3.Za pomocą strzykawki do kremów napełniamy rurki masą budyniową.
Komentarze