SŁODKIE WANILIOWE RURKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pracochłonne, ale wyśmienite. Każdy pretekst jest dobry, by je upiec.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl. mąki
    20dag margaryny
    1 żółtko
    1 szkl. śmietany
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    2łyżki cukru

    Nadzienie:
    0,5l. mleka
    budyń waniliowy
    250g margaryny
    1szkl. cukru pudru

    Dodatkowo:
    mąka do podsypania

Słodkie waniliowe rurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rurki 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą. Wyrabiamy delikatnie ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na 30min. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkujemy cienko, wycinamy długie, wąskie paski (jak na makaron), zawijamy od grubszej strony na metalowe rureczki w ślimaka.
    Smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy w formie posypanej mąką. Pieczemy ok. 20-25min. w tem. 180C na lekko złoty kolor. Po upieczeniu od razu ścigamy delikatnie rurki.
  • 2. Nadzienie:
    W pól szklance mleka rozrabiamy budyń, cukier waniliowy i cukier puder. Resztę mleka gotujemy. Gdy zacznie się gotować wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy miękką margarynę. Miksujemy.
  • 3. Za pomocą strzykawki do kremów napełniamy rurki masą budyniową.

Komentarze

Podobne przepisy