Słodko-kwaśne pieczone rzodkiewki

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Oryginalny dodatek do dań obiadowych, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Idealnie sprawdzą się również jako przekąska z sosem jogurtowym.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek
    2 łyżki octu lub soku z cytryny
    1 łyżka jasnego, płynnego miodu
    1 łyżeczka oliwy
    sól
    pieprz

Słodko-kwaśne pieczone rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiewki odcinamy z krótką łodyżką i myjemy. Kroimy na pół. W misce mieszamy ocet, miód, oliwę, doprawiamy obficie solą i pieprzem. Rzodkiewki wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rzodkiewki, polewamy pozostałym sosem. Pieczemy przez 10 minut. Podajemy jako dodatek do dań lub przekąskę. Smacznego!

Porady

W wersji wegańskiej zastąp miód brązowym cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy