Oryginalny dodatek do dań obiadowych, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Idealnie sprawdzą się również jako przekąska z sosem jogurtowym.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 pęczek rzodkiewek
2 łyżki octu lub soku z cytryny
1 łyżka jasnego, płynnego miodu
1 łyżeczka oliwy
sól
pieprz
Słodko-kwaśne pieczone rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rzodkiewki odcinamy z krótką łodyżką i myjemy. Kroimy na pół. W misce mieszamy ocet, miód, oliwę, doprawiamy obficie solą i pieprzem. Rzodkiewki wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rzodkiewki, polewamy pozostałym sosem. Pieczemy przez 10 minut. Podajemy jako dodatek do dań lub przekąskę. Smacznego!
Komentarze