drożdżówki z jagódką i ricottą

0 (0 ocen)

  • 50 min

jak tylko pojawią się jagody , zaraz sięgam po ten przepis

  • 50 min

Składniki:

  • mąka 3 szklanki
    drożdże suche 1 opakowanie
    cukier pół szklanki
    jajka 3 sztuki
    mleko 3,2% 1/2 szklanki
    masło 1/2 szklanki
    jagody
    ser ricotta

Drożdżówki z jagódką i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jajka ubijam z cukrem na puch, w rondelku podgrzewam mleko ,masło rozpuszczam ,mąkę przesiewam dodaję suche drożdże ,następnie dodaję ubite jaja,oraz ciepłe mleko -wyrabiam ,ciasto polewam roztopionym masłem i wyrabiam tak długo aż wchłonie masło,przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia ,ciasto rozwałkować na prostokąt posmarować serkiem oraz posypać jagodami ,zwijać jak roladę ,ciąć na kawałki o dł.6-8 cm.układać na blaszkę,po 15 minutach wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut, po upieczeniu polukrować .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy