Nazwa pochodzi od słodyczy, jaką wprost emanuje to ciasto;) Wyszło naprawdę smaczne, dość słodkie, niestety bardzo kaloryczne, a to za sprawą karmelowej masy i orzechów.
Słodziak bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dużą prostokątną blachę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
2.Przygotować masę budyniową: 1/2 l mleka zagotować, w 1/4 l rozmieszać budynie z cukrem, dodać do gotującego się mleka. Ostudzony budyń utrzeć z masłem (dodając po łyżce).
3.Masa śmietankowa: Śnieżkę ubić na mleku.
4.Masa krówkowa: Masę krówkową utrzeć z miękkim masłem i ekstraktem waniliowym.
5.Ułożenie od dołu: herbatniki, masa budyniowa, herbatniki + krakersy, bita śnieżka, krakersy, masa krówkowa, orzechy w karmelu (wierzch).
Komentarze