SŁONE CIASTECZKA Z OLIWKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znakomicie sprawdzają się na przyjęciach jako przegryzka.

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    2-3 gałązki natki pietruszki
    2 żółtka
    1 jajko
    1 kostka margaryny lub masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag serka topionego
    przyprawa uniwersalna
    20 zielonych oliwek

Słone ciasteczka z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Natkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać z zimnym masłem, mąką, żółtkami, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 30 min do lodówki.

    2. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki lub literatki wkrawać z ciasta kółka, a w połowie z nich zrobić kieliszkiem otworki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.

    3. Gotowe ciastka ostudzić. Całe kółeczka posmarować serkiem topionym, po czym przykryć ciastkiem z otworkiem. Na wierzchu ułożyć oliwki.
    Składniki na 20 sztuk
    Czas przygotowania: 60 min + oczekiwanie

Porady

smakujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy