Do zrobienia tego deseru użyłam czekoladowej kawy z kardamonem i różowym pieprzem. Efektem są pięknie pachnące, delikatne i rozpływające się w ustach herbatniczki urzekające mnogością smaków.
15 min
Składniki:
-200g mąki pszennej
- 125 g masła
- nieco ponad pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- niepełna, płaska łyżeczka soli
- 5-6 łyżek mocnej, zimnej kawy
(Ja użyłam czekoladowej, ale może być też waniliowa
lub zwykła, ważne żeby była dobra gatunkowo)
- 1 czubata łyżka kakao w proszku (gorzkiego)
Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut. Gotowe ostudzić na kratce. Najlepiej smakują z kawą lub herbatą karmelową. Smacznego!
Komentarze