Słone kwiatuszki z kremem orzechowym

0 (0 ocen)

Słone kruche ciasteczka przekładane słodkim kremem z orzechów ziemnych i posypane posiekanymi orzechami. Połączenie okazało się tak pyszne, że ciasteczka znikły w okamgnieniu

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania
    16 dag masła
    1/2 łyżeczki soli
    2 żółtka
    małe jajko do posmarowania
    kanapkowy krem z orzechów ziemnych
    orzechy ziemne niesolone do posypania

Słone kwiatuszki z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z solą.
    Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na kruszonkę.
    Dodać żółtka, najpierw wymieszać końcem noża, a następnie szybko zagnieść ręką gładkie ciasto.
    W razie potrzeby można dodać niewielką ilość zimnej wody.
    Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
    Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (lub bez podsypywania na silikonowej macie) na grubość około 5 mm.
    Foremką wyciąć ciasteczka w kształcie kwiatuszków. W połowie z nich wyciąć w środku otworki.
    Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni z termo obiegiem.
    Po wystudzeniu ciasteczka bez otworków posmarować kremem i przykryć ciasteczkami z wyciętymi otworkami.
    Orzechy posiekać i posypać nimi środki ciastek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy