Słoneczne kotlety jajeczne z dynią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Apetyczny, żółty kolor kotlety zyskują dzięki dyni i przyprawom.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g dyni konserowej
    4 jajka ugotowane na twardo
    1 jajko surowe
    pół łyżeczki kurkumy
    pół łyżeczki curry
    1 łyżka posiekanego koperku
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Słoneczne kotlety jajeczne z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane, ostudzone jajka obrać, dokładnie rozgnieść widelcem i przełożyć do miski. Dodać osączoną, startą na grubym oczku dynię, koperek, curry i kurkumę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, surowe jajko i dokładnie wyrobić masę. Uformować pięć kotletów i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym ogniu po ok. 3,5 minuty z każdej strony. Podawać np. z kaszą i surówką warzywną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy