Słoneczne pierogi z makiem i orzechami
Składniki:
- mąka: 500 gramów
- woda: 0.5 szklanki
- zmielony mak: 300 gramów
- orzechy włoskie: 100 gramów
- masło: 3 łyżki
- sok z cytryny: 1 łyżka
- cynamon, kardamon, kurkuma, sól: 1 szczypta
Słoneczne pierogi z makiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać mak i pokruszone orzechy, chwilę smażyć,
dodać 2 łyżki cukru, cynamon i kardamon, polać sokiem z cytryny,
jeszcze chwilę smażyć mieszając, ostudzić,
-
2.
z mąki, wody, szczypty soli i kurkumy zagnieść ciasto na pierogi,
rozwałkować i szklanką wycinać kółka,
na środku każdego układać małe masy i sklejać pierogi,
-
3.
gotować pierogi w osolonej wodzie do wypłynięcia,
odcedzić i przelać zimną wodą,
podawać polane resztą stopionego masła z cukrem
Komentarze