Słoneczne pierogi z makiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • Średni

słoneczne i pyszne

  • Średni

Składniki:


  • - mąka: 500 gramów
    - woda: 0.5 szklanki
    - zmielony mak: 300 gramów
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    - masło: 3 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - cynamon, kardamon, kurkuma, sól: 1 szczypta

Słoneczne pierogi z makiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać mak i pokruszone orzechy, chwilę smażyć,

    dodać 2 łyżki cukru, cynamon i kardamon, polać sokiem z cytryny,

    jeszcze chwilę smażyć mieszając, ostudzić,
  • 2. z mąki, wody, szczypty soli i kurkumy zagnieść ciasto na pierogi,

    rozwałkować i szklanką wycinać kółka,

    na środku każdego układać małe masy i sklejać pierogi,
  • 3. gotować pierogi w osolonej wodzie do wypłynięcia,

    odcedzić i przelać zimną wodą,

    podawać polane resztą stopionego masła z cukrem



Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy