słoneczne zawijaski z masą twarogowo-szpinakową

0 (0 ocen)

  • Średni

Moja córka uwielbia naleśniki, więc serwuje je jej na wiele zdrowych sposobów

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 300 gramów
    - woda: 1 szklanka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - twaróg: 100 gramów
    - świeży szpinak: 100 gramów
    - żółta papryka: 0.5 sztuki
    - pestki słonecznika: 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - gałązka świeżego tymianku: 2 sztuki
    - szczypior: 0.5 pęczka
    - olej do smażenia: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa, kurkuma: 1 szczypta

Słoneczne zawijaski z masą twarogowo-szpinakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • z mąki, wody, mleka, szczypty soli i kurkumy zrób ciasto na naleśniki,
    • usmaż naleśniki,
  • 2. • cebule obierz, z papryki usuń gniazdo nasienne,
    • umyj zieleninę i warzywa
    • pokrój warzywa w kostkę, szczypior posiekaj,
    • na rozgrzanej oliwie z rumień cebulę,
    • dodaj paprykę i chwilę smaż,
    • następnie dodaj szczypior i szpinak oraz oberwane listki tymianku,
    • chwilę mieszaj i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
    • odstaw aż ostygnie,
  • 3. • zawartość patelni zmiksuj na gładką masę z twarogiem i cytryną,
    • dopraw do smaku solą i pieprzem,
    • dodaj do masy słonecznik, wymieszaj
  • 4. • na każdym naleśniku rozsmaruj porcje masy,
    • zwiń naleśniki, a następnie pokrój je na cztery kawałki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy