"Słoneczniki" z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nazwalam je "sloneczniki",ale mozna tez sloneczka ,bo mamy promyki ,mamy tez sloneczny srodek zrobiony z odsaczonych brzoskwin w syropie-tak czy inaczej,znaczy ze wiosna jest,a lato juz nadchodzi!

  • 30 min

Składniki:

  • .ciasto francuskie
    .puszka brzoskwin w syropie
    .cukier puder do posypania

"słoneczniki" z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoswinie odciskamy z syropu .
  • 2. Rozkladamy ciasto francuskie,wyciskamy kolka za pomoca szklanki,na jedna porcje
    .-2 krazki wieksze tej samej wielkosci
    .-1 krazek mniejszy na spod
  • 3. Dwa wieksze krazki nacinamy posrodku po przekatnej na 8 czesci ( pamietajmy,aby nie przeciac brzegu krazka ).
  • 4. Pierwszy krazek wkladamy w srodek drugiego tak,aby przeciete trojkaciki przypadly posrodku przeciec pierwszego,teraz wyciagamy naciete trojkaty.
  • 5. Dwa zlaczone juz krazki umieszczamy na mniejszym,spodzie kwiatu.
  • "Sloneczniki" z ciasta francuskiego 6. Jesli polowka brzoskwini jest za duza ,odcinamy jej fragment od spodu,dopasowujac jej rozmiar.
  • 7. Umieszczamy brzoskwinie posrodku,dekorujemy jej wierzch paseczkami pozostalego ciasta.
  • 8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 15 min.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy