Smacznie zdrowa zupa soczewicowa

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zdrowa, sycąca i rozgrzewająca zupa na jesienne dni.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZUPA:
    - ziemniak średni: 2 sztuki
    - marchew pokrojona w kosteczkę: 1 sztuka
    - soczewica czerwona: 0.5 szklanki
    - kasza jaglana: 0.5 szklanki
    - Seler duży: 0.25 sztuki
    - cebula obrana i zrumieniona na tłuszczu: 1 sztuka
    - pomidory w puszcze krojone: 1 opakowanie
    - woda: 1 litr

Smacznie zdrowa zupa soczewicowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa soczewicowa 1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Ziemniaka obrać, pokroić, dodać startą marchewkę i plaster selera. Zalać wodą. Gdy zacznie wrzeć dorzucić kaszę i soczewicę. Gotować razem ok. 15 minut. Dodać puszkę pomidorów i przyprawy, gotować jeszcze ok. 10 minut. Najlepiej jak zupa nie będzie podawana od razu po ugotowaniu, a będzie mogła odstać przykryta pół godziny, nabierze smaku, a składniki ładnie napęcznieją.
    Można podać z grzankami z ciemnego chleba i sera żółtego, zrobione w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy