miętowo-truskawkowy deser

0 (0 ocen)

deser jesr pysznie pyszny i orzeźwiający...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • cukier miętowy Royal Brand 4 łyżki, truskawki 20 dag, żelatyna 1 opakowanie na 1/2 litra, draże 1 szklanka/maltikeks, truskawki 20 dag, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, płatki kukurydziane 2 szklanki, jogurt bananowy 200 ml, gorąca woda 250 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Miętowo-truskawkowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. z cukrem miętowym w rozdrabniaczu zmiksować dokładnie truskawki
  • etap 2. dno będzie wierzchem deseru - na dnie formy silkonowej z kominkiem 22 cm rozsypać maltikeksy, zmiksowane truskawki przelać do naczynia z miarką i zobaczyć ile brakuje wody aby było 1/2 ltra masy (mi było porzebne 230 ml), żelatynę przygotować w tej wodzie co będzie dolana do truskawek, masę wymieszać i wlać do formy, schować do lodówki do stężenia
  • etap 3. na zastygniętej masie rozłożyć pokrojone truskawki i wlać zimną galaretkę pomarańczową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki do zastygnięcia
  • etap 4. na wierzchu rozsypać płatki kukurydziane, wlać tężejącą galaretkę cytrynową rozmieszaną w 250 ml gorącej wody i z 200 ml jogurtu wymieszaną, schować do lodówki najlepiej na całą noc..............

    formę nakryć talerzem i delikatnie ściągać formę z deseru, przybrać listkami mięty

Komentarze

Podobne przepisy