Miętowo-truskawkowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z cukrem miętowym w rozdrabniaczu zmiksować dokładnie truskawki
2.dno będzie wierzchem deseru - na dnie formy silkonowej z kominkiem 22 cm rozsypać maltikeksy, zmiksowane truskawki przelać do naczynia z miarką i zobaczyć ile brakuje wody aby było 1/2 ltra masy (mi było porzebne 230 ml), żelatynę przygotować w tej wodzie co będzie dolana do truskawek, masę wymieszać i wlać do formy, schować do lodówki do stężenia
3.na zastygniętej masie rozłożyć pokrojone truskawki i wlać zimną galaretkę pomarańczową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki do zastygnięcia
4.na wierzchu rozsypać płatki kukurydziane, wlać tężejącą galaretkę cytrynową rozmieszaną w 250 ml gorącej wody i z 200 ml jogurtu wymieszaną, schować do lodówki najlepiej na całą noc..............
formę nakryć talerzem i delikatnie ściągać formę z deseru, przybrać listkami mięty
Komentarze