Smak dzieciństwa szyszki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkości retro dla każdego. Idealne do kawy oraz dla dzieci.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg krówek
    160 g ryżu preparowanego

Smak dzieciństwa szyszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krówki otwieramy, i każdą dzielimy na pół. Kiedy całe pół kilograma krówek będzie gotowe wrzucamy je go garnka z grubym dnem i podgrzewamy na średnim ogniu do rozpuszczenia. Kiedy nie będzie grudek wyłączamy ogień i aastępnie wsypujemy dmuchany ryż . Całość dokłądnie mieszamy tak aby ryż pokrył się masą krówkową. Na blat wyłożony papierem do pieczenia porcjujemy powstałą masę - solidna łyżka na jedną szyszkę. Po chwili kiedy masa przestygnie formujemy w dłoniach kształt szyszki lub kulki. Opcjonalnie można dodać szczyptę kakao- będą czekoladowe.

Komentarze

Podobne przepisy