Smalczyk domowy z suszonymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smarowidło które przetrwało wieki i wraca do łask czyli smalec ze skwarkami

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg słoniny
    2 garście suszonych jabłek
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki słodkiej papryki
    spora szczypta suszonej natki pietruszki

Smalczyk domowy z suszonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić na średnim ogniu aż skwarki lekko zaczną się rumienić.
    Wyłączyć ogień i lekko przestudzić. Zlać czysty smalec pozostawiajć jednak trochę.
    Jabłka posiekać drobno, dodać do gorących skwarek, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę pietruszki i papryczkę, wymieszać i włożyć do pojemnika gdzie smalec zastygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy