Smalczyk fasolowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne smarowidełko do pieczywa.

  • 15 min

Składniki:

  • biała fasolka z puszki (40 dag)
    2-3 szalotki
    10 dag klarowanego masła
    2 łyżki suszonego majeranku
    2 łyżki suszonej pokrzywy
    suszona jalapeno do smaku
    gałka muszkatołowa
    sok z cytryny do smaku
    pieprz kolorowy

Smalczyk fasolowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę odcedzamy. Następnie miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ją rumienimy. Zrumienioną cebulę dodajemy do zmiksowanej fasolki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, gałką, jalapeno, pokrzywą, gałką i majerankiem. Energicznie mieszamy. Przekładamy do słoiczków, ja włożyłam do małych plastikowych pudełeczek. Zostawiamy do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy