Smalec swojski z boczkiem wędzonym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Nie znam nikogo, kto by nie lubił domowego smalczyku, zwłaszcza o smaku wędzonki :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg słoniny topliwej
    1 kg boczku wędzonego nie za chudego
    1 kostka smalcu
    3 spore cebule pokrojone w kostkę
    główka czosnku obranego i przeciśniętego przez praskę
    2 kwaskowe jabłka bez skórki pokrojone w kostkę
    sól, pieprz, lubczyk

Smalec swojski z boczkiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę i boczek pokroimy w niedużą kostkę, smażymy do wytopienia tłuszczu, należy jednak mieć czujność aby nie za bardzo, żeby ze skwarek nie zrobiły się kamyki, no chyba że się lubi.
    Na połowie kostki smalcu zrumienić na złoto cebulę dodając pod koniec czosnek, dodać do skwarek.
    Na drugiej połowie kostki smalcu usmażyć pokrojone jabłka, dołożyć do całości, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem.

Porady

W razie gdyby okazało się, że słonina jest mało topliwa czy boczek za chudy trzeba dodać jeszcze jedną kostkę gotowego smalcu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy